Een website is gebaat bij goede foto’s. Met ruim 25 jaar ervaring en 3 belangrijke begrippen ben ik je graag van dienst.
1. Goed materiaal
En dan vooral er uit halen wat er in zit! Iedereen heeft tegenwoordig wel een redelijke tot goede camera maar als je alleen de automatische instelling kiest dan blijft er nog veel te wensen over.
2. Goed kijken
Wat moet er wel op de foto en wat vooral niet. Klinkt simpel maar de ervaring leert dat veel mensen niet kritisch zijn als ze zelf foto’s maken.
3. Nabewerking
Hoge lichten, lage lichten, menglicht, contrast, lenskromming, kleurzweem enzovoort. Tegenwoordig kan er veel met een beeldbewerkingspakket. Maar het is wel zaak om het te beheersen.
Waar let ik op?
Alles draait om details, hieronder zal ik er een aantal benoemen en er verder op ingaan:
- standpunten
- lenzen
- onderwerp
- wie is mijn opdrachtgever ofwel met welk doel maak ik foto’s?
- hoeveel foto’s heeft mijn opdrachtgever nodig?
- wat voor foto’s; overzichten, deel-overzichten en/of detailfoto’s
Standpunten
Dat is afhankelijk van de briefing natuurlijk maar heeft ook te maken met welke lens ik fotografeer.
Lenzen
Meestal is een groothoeklens noodzakelijk om met een relatief beperkt aantal opnamen een interieur volledig te kunnen fotograferen. Voor deeloverzichten en detailopnamen gebruik ik geen groothoeklens
Onderwerp
Naast een algehele indruk van het interieur kunnen deeloverzichten zeker een toegevoegde waarde hebben. Het interieur kan bestaan uit diverse aandachtsgebieden en die hoeven niet noodzakelijkerwijs met een groothoeklens vastgelegd te worden.
Wat moet er vooral niet op de foto komen?
Ja, dat klinkt misschien gek maar is wel erg belangrijk. De foto moet altijd over het onderwerp gaan. Voorwerpen kunnen daar afbreuk aan doen omdat ze de aandacht afleiden van het geheel. Denk aan een prullenbak in het midden van de foto, bij voorkeur met over de rand gevouwen blauwe vuilniszakken. Of wat dacht u van een -beslist noodzakelijk doch zeer storende- felrode brandslang of blusapparaat?
Wie is de opdrachtgever en met welk doel maak ik de opnamen?
Daarmee bedoel ik te zeggen dat de foto’s voor mijn opdrachtgever een functie hebben. Als de interieurfotograaf voor een ontwerper werkt die een prachtige strakke ontvangstbalie heeft ontworpen dan wil hij de balie goed op de foto hebben. En dan gaat het niet om dat mooie bloemstuk wat de receptioniste er heeft opgezet. Sterker nog; het kan beter zijn dat ik dat bloemstuk weghaal! Ik spreek uit ervaring want ook ik ben door schade en schande wijs geworden… Mooie foto gemaakt, haarscherp, je kon de nerven in de bladeren zien. Maar de ontwerper kiest de foto waar zijn design het best tot zijn recht komt. En dan is het storende afleidende element geen prullenbak of brandblusser maar een prachtig bloemstuk!
Hoeveel foto’s en wat voor foto’s heeft mijn opdrachtgever nodig?
Zijn dat er 5 of worden het er 40? Bij 5 opnamen zijn het bijna altijd overzichten of 5 specifieke deelopnamen. Maar bij een complete reportage zal het een mix zijn van overzichten, deeloverzichten en detail opnamen.
Samenvatting
Investeren in een professionele reportage betaalt zich terug. Door mijn ervaring heb ik snel een duidelijk beeld wat de klant van mij verwacht. En zonder hem daar mee lastig te vallen fotografeer ik dan niet wat er niet op de foto moet. Mooi vak; interieurfotografie.